Ben jij klaar voor de werkplek van de toekomst?

donderdag, 3 June, 2021

De werkplek van de toekomst komt in rap tempo dichterbij. COVID-19 heeft de wereld drastisch veranderd waardoor veel opkomende trends in stroomversnelling zijn geraakt en de behoeften op het gebied van workplace experience radicaal aan het veranderen zijn. Door trends als hybride werken en smart buildings, maar ook de toegenomen aandacht voor de vitaliteit van medewerkers en de zoektocht naar onderlinge verbinding zien we het kantoor steeds meer als mult-funtifunctionele ontmoetingsplek. Hoe speel jij daar als facility manager op in? Wij vragen toonaangevende organisaties hoe zij met de ontwikkelingen omgaan.

Door de impact van de afgelopen periode en de ervaring van het massale thuiswerken, realiseren we ons dat het tijdperk van dagelijks op locatie werken achter ons ligt. De werkplek van de toekomst, waar het draait om interactie, flexibiliteit, beleving en creativiteit, komt steeds dichterbij. Een grote uitdaging voor facility managers is om mee te bewegen met de veranderende wensen van collega’s en een werkplek-functionaliteit die daarbij aansluit. Verduurzamen, upgraden, inkrimpen, sluiten; de balans tussen werk- en ontmoetingsplek staat hoog op de agenda’s! Wat mag jij vooral niet over het hoofd zien voor jouw organisatie?

 

Kantoorfunctie verandert

 

De grootste verandering door COVID-19, buiten de vitale beroepen om, is wel het feit hoe en waar we werken. Veel bedrijven zijn bezig de rol van kantoor opnieuw te definieren. Waarom willen we straks nog naar kantoor en hoe laten we dit zo soepel mogelijk verlopen? Thuiswerken zal voor het meerendeel van de organisaties namelijk een blijvend thema zijn.

 

De discussie zal meer gaan over het type ruimte en de functionaliteiten waar voortaan behoefte aan is op kantoor. Een overweging is het ‘Propeller Office’-model, waarbij werknemers het kantoor of een externe locatie gebruiken om samen te werken en sociale contacten op te doen. Een creatieve plek die ideeën en omzet genereert. De thuiswerkplek is er dan voor concentratie en inhoudelijke ontwikkeling.

‘Tegenwoordig is er een centrale ontmoetingsplek waar samenwerken in een huiselijke sfeer voorop staat’

 

De veranderende rol van het hoofdkantoor

Contractadviseur Michel Merkus van Veiligheidsregio Gelderland Zuid beaamt deze gedachtegang rondom de veranderende kantooromgeving: “Wij merken dat het gebruik van onze werkplekken verandert. Als Veiligheidsregio ondersteunen wij organisaties als brandweer, ambulances en GGD; verspreid over zo’n veertig locaties. We kijken vooral naar een efficiënt gebouwgebruik. Zo zijn er bij de GGD’s geen grote werkplekken meer, maar is er een ‘hub’ op hun hoofdkantoor waar iedereen mag komen werken. Vaste werkplekken en ladekastjes zijn exit. Alles draait daar nu om een centrale ontmoetingsplek en het samenwerken in een huiselijke sfeer.”

 

De moderne werkplek

Workplace Experience uitdaging facilityDoordat de werkplek opnieuw onder de loep genomen wordt, ontstaan er ook veranderingen in ontwerp en uitvoering. Dit doet ons nadenken over de high tech werkplek van de toekomst, een gedachtegang die nu relevanter is dan ooit voor veel organisaties. Denk aan een superwerkplek waar techniek, welzijn, ecologie en levensstijl vooropstaan. Een mooie mix van open werkruimtes, stille hoekjes, cafés en ontspanningsruimtes. Open ruimtes krijgen verschillende functies die je eenvoudig met modulaire meubels, schuifschermen en intrekbare wanden aanpast. Met gebruik van sensoren waarmee je de temperatuur, luchtvochtigheid, zuurstofvoorziening en IT-instellingen aanpast, upgrade je het feelgood-gevoel. Voortaan zou je in de pauze zomaar even een relaxed uitstapje kunnen maken naar het strand, bos of de alpenweide met behulp van virtual reality.

 

 

Benchmark jezelf

Hoe houdt jouw organisatie zich momenteel bezig met de werkplek van de toekomst? Welke stappen zet jij als facility manager omtrent workplace experience en wat zijn jouw uitdagingen en grootste ambities? Daar zijn wij van Nestlé Professional - de belangrijkste koffiepartner voor de zakelijke markt - benieuwd naar. Doe ook mee aan de Nationale Benchmark Workplace Experience 2021 en leer van alle trends en ontwikkelingen die we weergeven in een gedegen trendrapport. Zo weet je precies waar jouw organisatie staat. Doe je mee?