De 7 meest bizarre koffieweetjes - Wedden dat jij dit niet wist?

dinsdag, 11 December, 2018

Een kopje koffie is voor jou waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld. Je staat er mee op en sluit de dag er ook weer mee af. Toch zal jij je verbazen over de volgende bizarre koffieweetjes, want jij en jouw collega’s zullen deze koffie wist-je-datjes waarschijnlijk niet weten.

Ontdekt door een geit

Het ontdekkingsverhaal van koffie is een bijzonder verhaal. Het verhaal luidt dat koffie in de 9e eeuw werd ontdekt door een herder van de Ethiopische geit genaamd Khaldi. De herder merkte dat zijn geiten zich energieker gingen gedragen nadat zij de rode bessen van een boom hadden geknabbeld. Dit vond de herder zo bijzonder dat hij besloot onderzoek te doen naar de bessen. De rode bessen werden hierna ook al snel bij mensen populair en je raadt het al de rode bes is nu beter bekend als de koffiebes.

Oesterzwammen

Nee, koffie met oesterzwammen smaak bestaat nog niet, maar wist je dat oesterzwammen kunnen groeien op koffiedik (de drab van gemalen koffie)? Het bedrijf Rotterzwam is er zelfs erg bekend mee geworden en kweekt oesterzwammen op koffiedik. Hier maken zij daarna culinaire hoogstandjes van, maar dit kan jij ook makkelijk op kantoor doen.

Cafeïne

Vaak wordt er gedacht dat er in een espresso meer cafeïne zit dan in een normale kop koffie, maar dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Zo is een espresso een stuk sterker qua smaak, maar een reguliere kop koffie kan zelfs twee keer zoveel cafeïne bevatten als een kopje espresso. Ben jij opzoek naar een kop koffie met veel cafeïne? Dan is cold brew iets voor jou, deze kan namelijk twee keer zoveel cafeïne bevatten als een gewone kop koffie. Dit komt omdat bij cold brew de koffie met koud water in plaats van kokend water wordt gezet. Hierdoor heeft de koffie een lange extractie van soms wel 24 uur, waardoor deze koffievariant extra veel cafeïne bevat. Cold brew is een echte koffietrend op het moment. Ben jij benieuwd naar andere koffietrends? Lees over innovatie in de koffiebranche.

Illegaal

Het lijkt zo onschuldig een kop koffie, maar koffie is maar liefst vier keer illegaal verklaard in vier verschillende landen. De reden hiervan? Als eerste werd het in Mekka verboden aangezien er niet bekend was hoe koffie werd gemaakt. Zo waren zij niet op de hoogte van de effecten van koffie en dachten zij dat koffie het radicale denken zou stimuleren. Daarna verbood Karel II van Engeland koffie om het hoge aantal rebellen tegen te gaan, maar dit bleek uiteindelijk toch niet te werken. In 1677 werd ook in Duitsland koffie verboden, omdat het land zich zorgen maakte om de economie. Er ging namelijk een hoop geld het land uit om elders koffie te kopen. De laatste keer was in Rusland rond 1777, waar Frederick de Grote beweerde dat bier superieur was aan koffie. Hij vond dan ook dat koffie de bierconsumptie in het land verstoorde. Zo probeerde hij mensen te overtuigen om iedere morgen bier te drinken in plaats van koffie, maar dit vond niet iedereen een goed idee en ook hier was de consumptie van koffie niet tegen te gaan.

Gezondheidsvoordelen

Er wordt een hoop gespeculeerd over de lichamelijke effecten van koffie, want is het nu goed of slecht voor je? Er is niemand die echt specifiek antwoord kan geven op deze vraag. Wel worden er talloze wetenschappelijke onderzoeken naar koffie gedaan en als uitkomst is bewezen dat er gezondheidsvoordelen aan de drank zitten. De instantie die in Nederland de wetenschappelijke studies beoordeelt, het Voedingscentrum, noemt als voordeel bijvoorbeeld dat koffiedrinkers een lager risico hebben op het krijgen van diabetes type 2.

Zuur, zoet of bitter?

Veel mensen vinden het maar lastig om de smaak van koffie te beschrijven. Vaak wordt het als bitter gezien, maar wist jij dat koffie bestaat uit drie basissmaken? Zo is koffie zuur, bitter en zoet. Hoe je deze smaken proeft? Wanneer je koffiezet, smaakt de koffie eerst zuur, daarna zoet en vervolgens bitter. Om exact te zijn, wanneer een bonen machine er zo’n 30 seconden over doet om een kop koffie te zetten, zijn de eerste 3 tot 7 seconden zuur van smaak, de volgende 7 tot 14 seconden zoet en vervolgens eindigt de smaak als bitter. Hoe langer de koffie heeft getrokken, hoe bitterder de smaak wordt.

Naam

De betekenis van woorden zijn altijd wel ergens van af te leiden. Het woord “koffie” komt dan ook van het Arabische woord “qahwah” dat eigenlijk wijn betekent. Vervolgens is het Turkse woord voor koffie, “kahve”, weer afgeleid van dit Arabische woord en is gerelateerd aan het woord “café”. Uiteindelijk is hier dan weer het woord “koffie” van gemaakt.

Wist je dat?

Er zijn wel honderden verschillende koffieweetjes en de bovenstaande weetjes zijn nog maar een tipje van de sluier. Wist jij bijvoorbeeld dat Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld is? En dat de populairste boonsoorten Arabica en Robusta zijn? Of dat koffieplanten ongeveer 20 tot 25 jaar lang koffiebonen produceren? Maar ook dat er wel meer dan 60 soorten koffiebonen zijn? Ben jij opzoek naar meer informatie over koffie? Of wil jij nog meer weetjes met jouw collega’s delen? Neem dan gerust contact met ons op! Onze koffie experts beschikken over veel kennis en delen deze graag. Bel ons op: 020-5699403. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00.