Goede koffie, goed humeur? Haal het beste uit koffie op het werk.

dinsdag, 11 December, 2018

Voor de één een noodzakelijke kick-start of gewoonte, voor de ander de ultieme guilty pleasure. Nederlanders zijn gek op koffie. Ons kikkerlandje staat met 21 miljard kopjes koffie zelfs te boek als 13e land ter wereld. Niet zo gek dat we op kantoor naar een kwalitatief goede kop koffie verlangen. Koffie is er in vele soorten en smaken. Maar wat bepaalt de smaak van koffie?

"Een kop kwaliteit alstublieft"

Goede koffie duur? Hoeft niet. Dat wordt vaak gedacht, maar kwaliteit wordt bepaald door drie factoren. De koffie, de machine en het water. Thuis zijn we vaak een tikkie verwend. De meeste tijd brengen we in de regel door op ons werk. En daar verwachten we niet anders. De koffie van kantoor moet hetzelfde zijn als thuis. Of beter.

De perfecte kop. 
De 3 belangrijkste factoren voor goede koffie

In essentie zijn er 3 factoren die bijdragen aan het maken van de perfecte kop koffie. We gaan terug naar de basis.

1. Het begint bij de boon...

De smaak van koffie wordt grotendeels bepaald door de koffiebonen en de wijze waarop deze gebrand zijn. De twee meest populaire koffiebonen zijn Arabica (zacht en aromatisch van smaak) en Robusta (krachtig van smaak). Aan de hand van de structuur, geur en het uiterlijk van de boon is de smaak van de koffie te voorspellen.

2. Machine

Met één druk op de knop genieten van een breed assortiment koffievariaties, dat is waar medewerkers in de regel blij van worden. Maar wat voor machines zijn er en wat voor invloed heeft dit op de smaak?

Er zijn grofweg 3 verschillende mogelijkheden: een espressomachine, instant machine of koffiezetapparaat voor filterkoffie. Wie met dezelfde koffie een espresso of filterkoffie bereidt, krijgt twee totaal verschillende smaken. Dat komt door de zetmethode. Espresso is een kleine kop koffie, onder hoge druk gezet. Een filterkoffie is minder geconcentreerd en daardoor zachter van smaak. De filterkoffie maakt overigens een echte comeback.

En dan is er nog de aromatische koffie in poedervorm, instant koffie. Ideaal voor plekken waar veel mensen werken: deze koffie kenmerkt zich door een snelle zetwijze en consistente smaak. Lees meer over de verschillende soorten koffiemachines.

3. Water

Magnesium, calcium, koolzuur: allemaal factoren waardoor water veel verschil maakt voor de smaak van koffie. Er is dan ook meer en meer aandacht voor in het koffieproces.

Veel mensen gebruiken simpelweg water uit de kraan voor hun koffie. Als er sprake is van water met een hoge hardheid, kan de koffie wat bitter smaken, aangezien de mineralen de smaak beïnvloeden. Om deze reden wordt er bij veel machines een waterfilter geplaatst.

Goede koffie, goed humeur?
Dit verklaart waarom we zo dol zijn op koffie

1. Koffie maakt ons alert

Koffie beïnvloedt vanaf zo'n 100 tot 200 milligram onze mentale alertheid. Niet zo gek dus, dat we 's morgens uitkijken naar een goede kop koffie! Om een idee te geven: een grote mok koffie bevat ca. 330 milligram en één kop instant koffie is ongeveer de helft.

2. Koffie maakt ons blij

Maakt koffie drinken echt gelukkig? Ja zeker, koffie kan ons een ontzettend fijn gevoel bezorgen. Dat zeggen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. Koffie helpt ons met een positief gevoel naar de toekomst te kijken.

Wie zich energiek voelt, staat sterker in zijn schoenen. Hoe dit werkt? Onderzoekers denken dat koffie voor een spreekwoordelijk duwtje in de goede richting zorgt. Dit voorkomt verkeerde besluitvorming, want wie zich vermoeid voelt, gaat minder snel tegen anderen in. Energieke personen komen op voor zichzelf én voor de beslissingen die zij maken.

 

  • https://www.bustle.com/articles/144832-7-natural-ways-to-feel-more-awake-instantly
  • https://www.stethnews.com/1016/study-confirms-coffee-can-make-you-happy/