Hoe voorkom ik een kapotte koffiemachine? - Gebruik deze onderhoud tips

dinsdag, 11 December, 2018

Een kapotte koffiemachine, het is de nachtmerrie van elke werknemer. Hoe kom je de dag door zonder jouw dagelijkse dosis overheerlijke koffie? Het is iets waar je als werknemer zwaar gefrustreerd van kan raken. Maar don’t worry, er zijn veel manieren waarop dit voorkomen kan worden. Hoe? Met deze koffiemachine onderhoud tips!

Schoonmaken

De eerste tip ligt misschien voor de hand, maar het allerbelangrijkste is om de koffiemachine goed en regelmatig schoon te maken. Het verschilt per machine hoe vaak deze schoon gemaakt moet worden. Een bonen machine moet bijvoorbeeld vaker schoon gemaakt worden dan een instant machine, maar plan in ieder geval een vast moment in. Een instant machine hoeft niet iedere dag schoon gemaakt te worden, maar een bonen machine daarentegen wel, zeker als deze verse melk gebruikt. Het zorgvuldig schoonmaken van de koffiemachine is essentieel. Spoel de onderdelen apart af en zorg ervoor dat elk onderdeel schoon is. Het schoonmaken van de koffiemachine klinkt misschien als veel werk, maar dit valt reuze mee. Daarbij brengt die koffiemachine een hoop koffieplezier, dus hier heeft u mogelijk ook iets voor over.

Water

Elke koffiemachine heeft water nodig om gebruikt te worden, een kop koffie bestaat zelfs voor 98% uit water, schoon en vers water is dus essentieel. Toch kan dit water soms niet zo goed zijn voor zowel de koffiedrinker als de machine. Zo het belangrijk om elke dag het water van een los reservoir te verversen. Stilstaand water is namelijk slecht voor je. De meeste apparaten worden gevuld met kraanwater, de kwaliteit van kraanwater is in Nederland erg goed. Kraanwater veroorzaakt wel kalkaanslag en deze aanslag tast de machine aan en hierdoor moet de koffiemachine vaker schoon gemaakt worden. Waterfilters kunnen echter deze problemen voorkomen. Waterfilters reduceren kalk en verminderen geuren en smaakversterkende substanties. Je krijgt er frisser water en lekkerdere koffie door en wanneer het kalkgehalte in uw regio erg hoog is, is een waterfilter noodzakelijk.

Koffiedik

Koffiedik is de drab van gemalen bonenkoffie. Dit wordt door de machine opgevangen en wanneer de bak vol zit, moet deze worden geleegd. Wij adviseren om dit zo vaak mogelijk te doen. Het koffiedik is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels, dit wil je natuurlijk niet in de koffiemachine hebben. Wel is het koffiedik uitstekend te recyclen. Zo kun je er planten mee bemesten, geuren mee neutraliseren en er zijn zelfs mensen die er scrub van maken en beweren dat koffiedik goed is voor de huid.

Bonen machine

Een bonen machine heeft iets meer aandacht nodig dan een instant machine. Zo moet je regelmatig de bonencontainer helemaal schoonmaken. Dit is makkelijk te doen met een licht vochtig doekje en hierna maak je de container weer goed droog. De container moet goed schoongemaakt worden aangezien er door de bonen behoorlijk wat sporen van koffievet achterblijven. Wanneer dit niet goed schoongemaakt wordt, zal op de lange termijn de smaak van de koffie worden beïnvloed door de resten koffievet die achterblijven.

Automatisch schoonmaken

Het schoonmaken van een koffiemachine kan ingewikkeld klinken, maar dat is het totaal niet. Zo zijn er tegenwoordig machines die zelf aangeven dat ze schoongemaakt moeten worden aan de hand van meldingen. Daarnaast zijn er een hoop geautomatiseerde reinigingsprogramma’s die aangeven wanneer je welke stap moet uitvoeren tijdens het schoonmaken van jouw koffiemachine. Het volgen van deze stappen zal de smaak van de koffie en de levensduur van de automaat ten goede komen.

Service

Bij NESCAFÉ begrijpen wij dat een kapotte machine heel vervelend is. Zelfs wanneer jij deze onderhoud tips keurig volgt, kan het gebeuren dat de machine toch kapot gaat. Mocht dat zo zijn, bel ons dan gerust. Wij vinden service erg belangrijk. Zo bieden wij persoonlijk klantcontact voor en na de service. En wanneer jij een storing wilt melden, kan je gemakkelijk telefonisch contact met ons opnemen. Bel ons op: 020-5699403.