Het kiezen van nieuwe koffie en een nieuwe koffiemachine - wat staat u te wachten?

dinsdag, 11 December, 2018

Nederlanders zijn dol op koffie. We drinken zo’n tweeënhalve kop koffie per dag! Koffie speelt dus een belangrijke rol op de werkvloer. En dat is maar goed ook, want koffie maakt letterlijk gelukkig1 Verwijzen naar blog “Goede koffie, goed humeur? Haal het beste uit koffie op het werk”. Ten minste, als u een koffie voorziening kiest die bij uw organisatie past. Hoe u daarachter komt leest u hier!

Nieuwe koffie kiezen: het lijkt eenvoudig, maar in werkelijkheid komt er al snel meer bij kijken dan mensen verwachten. Het uitproberen van de verschillende smaken is slechts een klein onderdeel van de zoektocht naar de juiste match. Ook de machine en de plek van de machine spelen een rol bij het maken van de juiste keuze.

Het kiezen van de beste koffiemachine

Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening kunt houden om erachter te komen wat voor uw organisatie de beste koffiemachine is. Stelt u zichzelf eens de volgende vragen:

 • Hoe belangrijk vindt u de snelheid van een koffiemachine?
 • Welke capaciteit heeft u nodig? Met andere woorden, hoeveel koffie wilt u dat de machine (in een korte tijd) kan zetten? Zijn er momenten waarop het koffiegebruik een piek bereikt, bijvoorbeeld tijdens vaste pauzemomenten?
 • Wilt u dat de koffiemachine ook kannen koffie kan zetten?
 • Zijn er nog speciale wensen ten aanzien van het design van de koffiemachine?
 • Wie maakt de koffiemachine schoon en hoe vaak?

Het kiezen van een locatie voor de koffiemachine

De kantine heeft tegenwoordig meer weg van een café, compleet met koffiebar en een warme inrichting zoals die van uw huiskamer.

Een aanwinst voor de koffiebeleving? Dat zeker. Maar of uw koffievoorziening nu in uw ‘huiskamer’ of op de werkplaats wordt geplaatst, in alle gevallen gelden een aantal aspecten die uw koffiekeuze kunnen beïnvloeden zoals:

 • Hoeveel ruimte heeft u exact voor uw koffiemachine?
 • Is er een vaste wateraansluiting op de plek waar de koffiemachine geplaatst dient te worden? En wat is de waterkwaliteit?
 • Heeft u beschikking over elektra op de locatie die u voor uw koffiemachine in gedachten heeft? Is er krachtstroom of normale stroom beschikbaar?
 • Is er sprake van een afvoer?
 • Waar bergt u extra benodigdheden als suiker, melk en bekers? Elke koffiemachine stelt andere eisen aan de omgeving.
 • Is er ruimte voor afval (bijvoorbeeld lege koffiebekers of koffieprut)?

Het kiezen van de beste koffie

Het is belangrijk om stil te staan bij het soort koffie en machine die uw organisatie nu heeft. Dat is ook het referentiekader van de medewerkers. Betrek uw medewerkers bij uw keuze door te onderzoeken waarover zij tevreden zijn en wat zij liever anders of aanvullend zouden willen? Organiseer bijvoorbeeld een proeverij, of gebruik een enquête om te ontdekken welke koffie het beste in de smaak valt.