Koffie raakt iedereen. Betrek uw medewerkers bij uw keuze. Hoe? Dat leest u hier.

dinsdag, 11 December, 2018

Een gewone pot koffie op het werk is er bijna niet meer bij, we geven tegenwoordig de voorkeur aan verschillende soorten koffie. Maar welke koffie behoort nu eigenlijk tot de publiekslieveling in uw organisatie? En hoe kunt u de wensen van uw medewerkers vertalen naar de beste koffie op het werk?

Inventariseer de wensen van uw mensen

Welke koffievoorziening voldoet aan de wensen van uw organisatie?

 

Koffie op het werk wordt gezien als onmisbare arbeidsvitamine. En toch staan we er vaak weinig bij stil. Wat maakt dat medewerkers wel of niet blij worden van koffie? Welke koffie behoort tot hun favorieten en in welke mate worden er melkvariaties gedronken op kantoor? Voor veel mensen speelt ook het tijdstip een rol, de koffie ’s morgens kan anders worden beleefd dan de koffie ‘s middags. Of is koffie populair omdat het met gezelligheid geassocieerd wordt? Even bijkletsen, of je collega een plezier doen met een heerlijke kop koffie en bijbehorend koekje.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ga op onderzoek uit.

Zo ontdekt u wat het beste bij uw organisatie past én leidt tot de hoogste tevredenheid op de werkvloer. Neem in uw navraag in ieder geval het volgende mee:

• De koffie variatie, cappuccino, espresso, latte macchiato, espresso macchiato, ze behoren tot de status quo van werkend Nederland en zijn niet meer van de werkvloer weg te denken: Maar welke koffie is nu eigenlijk het populairst? Hoe ziet het koffiegebruik van uw collega’s eruit? Drinkt men de koffie met een zoetje, suiker of melk, en welk type (bonen, instant, filter etc.) wordt er gedronken en hoeveel koppen koffie of thee worden er dagelijks gedronken?

• De koffiewensen van de medewerkers: wat vinden de medewerkers het allerbelangrijkste aan koffie? In hoeverre voldoet de huidige koffievoorziening daaraan en wat zouden zij eventueel willen veranderen?

• Het profiel van de medewerker: wat is zijn of haar leeftijd, hoeveel uur per dag of week werkt hij of zij en is dat met name op kantoor of ook veel onderweg. Is hij of zij een koffieliefhebber?

Met behulp van een enquête kunt u een groot aantal medewerkers betrekken bij uw koffiekeuze én ontdekken wat het beste bij uw organisatie past. Hierdoor zullen uw medewerkers zich meer gewaardeerd voelen en zal de tevredenheid op de werkvloer stijgen.

De beste match voor koffie op het werk

Welke koffievoorziening het beste bij uw organisatie past is altijd een combinatie van factoren. Vaak worden we verleid door lekkere smaken en mooie koffiemachines, maar vergeten we kritisch naar onze situatie te kijken. Gaat het om een snelle kop tussen de bedrijven door of om een luxe kop voor uw klanten of relaties? Hoeveel mensen maken gebruik van de koffiemachine? Lees meer over waar u op moet letten.

Een andere bepalende factor is de wijze waarop de koffiemachine wordt schoongemaakt. In hoeverre bent u zelf betrokken bij het onderhoud? Brengt u dit onder bij uw koffieleverancier of wilt u juist alles in het beheer van uw eigen catering of schoonmaakdienst houden? In dat geval is het ook van belang te kijken naar de tijd die gepaard gaat met het schoonmaken van elke machine. Dit verschilt per apparaat. Gebruik deze tips om een kapotte koffiemachine te voorkomen.

Breng het koffiegebruik van uw organisatie in kaart met een enquête. Dit is een uitstekend middel om te ontdekken wat bij uw organisatie past. Mensen vinden het fijn gehoord te worden en mee te praten over de koffie in de organisatie. Ga vervolgens het gesprek aan met uw (nieuwe) koffieleverancier en zorg er samen voor dat u voor de komende jaren de beste keuze maakt!