Nieuwe wetgeving voor wegwerpbekers

dinsdag, 12 April, 2022

Minder wegwerp, meer hergebruik

Vanaf 1 januari 2024 geldt een verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse. Vanaf dat moment dienen de bekers herbruikbaar te zijn. Voor consumptie voor onderweg geldt vanaf 1 juli 2023 een verbod op gratis plastic wegwerpbekers én wordt het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. 

Deze nieuwe wetgeving heeft als doel het reduceren van consumptie van kunststof drinkbekers voor eenmalig gebruik en het verminderen van zwerfafval. En daar vallen koffiebekers onder, vanwege de plastic coating die deze bekers bevatten. De nieuwe wetgeving komt voort uit de Single-Use Plastic richtlijn. Via deze pagina communiceren wij alvast de consequenties die dit voor jouw organisatie kan gaan hebben.

Consumptie ter plaatse

Herbruikbare koffiebekers worden de norm
Voor consumptie op locatie, zoals op kantoor, worden herbruikbare koffiebekers of afwasbare mokken vanaf 1 januari 2024 de norm. Er komt dus een verbod op het gebruik van plastic bekers voor eenmalig gebruik. De enige uitzondering hierop is dat hoogwaardige recyclebare alternatieven worden toegestaan, als wordt voldaan aan de verplichte inzamelingsdoelstelling van 75% tot 90%. Met ‘hoogwaardig’ wordt bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedselcontactmateriaal. De regels gelden niet voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen. 

Consumptie voor onderweg

Verbod op gratis wegwerpbekers
Voor consumptie voor onderweg, zoals een koffie to-go bij een tankstation, geldt vanaf 1 juli 2023 de verplichting een meerprijs in rekening te brengen aan de consument voor een plastic drinkbeker voor eenmalig gebruik. Het bedrag mag daarbij niet verrekend zijn in de prijs van het product en moet als los bedrag zichtbaar zijn op de rekening. Er is geen vastgesteld bedrag opgenomen in de regeling. Daarnaast wordt het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Hier kan op verschillende manieren invulling aan worden gegeven. Denk aan het accepteren van een door de consument meegebrachte drinkbeker, een retoursysteem aanbieden of een herbruikbare beker binnen een breder retoursysteem verstrekken. 

Blijf op de hoogte
Wij begrijpen dat deze nieuwe wetgeving veel impact kan gaan hebben op jou bedrijfsvoering. Heb je vragen of wil je alvast advies voor een passende invulling voor jou organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via Commercial.Support@nl.nestle.com of 020-5699403. Wij denken graag met je mee.