
De Druk Voelen: Waarom Boerderijen Nu Ondersteuning Nodig Hebben
Boerderijen hebben eeuwenlang de wereld gevoed, maar die taak wordt steeds uitdagender.
De wereldbevolking groeit, wat betekent dat er elk jaar meer monden gevoed moeten worden. Ondertussen zijn land en water beperkte hulpbronnen, en sommige landbouwpraktijken hebben mogelijk de bodem- en waterkwaliteit uitgeput, wat de uitdagingen vergroot om het voedsel te verbouwen dat we op onze tafels leggen.
Om voldoende voedsel te blijven verbouwen om de wereld te voeden, ondanks de toenemende klimaatverandering, heeft de landbouw mogelijk andere oplossingen nodig. Daarom onderzoeken wetenschappers en boeren voortdurend alternatieve landbouwpraktijken en richten ze zich op bodem-, waterkwaliteit en biodiversiteit op boerderijen. Op de lange termijn kan de overgang naar deze verschillende methoden de landbouwgemeenschappen veerkrachtiger maken, wat hun levensonderhoud voor de komende jaren ondersteunt.
Uitdagingen voor de 21ste-eeuwse Boerderij
- Bevolkingsgroei:
De wereldbevolking groeit elk jaar. Tussen 1961 en 2000 is het aantal mensen wereldwijd meer dan verdubbeld. Tegen 2050 zal de hoeveelheid voedsel die boerderijen leveren aanzienlijk moeten toenemen om voldoende voeding te bieden voor de verwachte 9,7 miljard mensen op aarde. Tegelijkertijd is het percentage mensen dat werkt in de landbouw afgenomen van 43% in 1991 naar 26% in 2022.
- Biodiversiteit:
Het omzetten van land voor landbouw kan leiden tot habitatvernietiging en verlies van biodiversiteit, waardoor de rijke verscheidenheid aan planten-, dieren- en microbenlevens op deze planeet afneemt. Terwijl pesticiden helpen om de oogstopbrengst te verhogen en de voedselzekerheid te waarborgen, is de blootstelling eraan gekoppeld aan een breed scala aan effecten op biodiversiteit, wat bijdraagt aan het afnemen van populaties van insecten, vogels, vleermuizen, regenwormen, waterplanten, vissen en amfibieën, onder anderen.
- Financiën van boeren:
Bijna de helft van de wereldbevolking woont in huishoudens die verbonden zijn met agrifoodsystemen. Extreme weersomstandigheden zorgen al voor meer onzekerheid in de oogst. Onderzoek toont aan dat klimaatverandering de landbouwproductie, inkomens, prijzen, voedseltoegang, voedselkwaliteit en voedselveiligheid zal blijven beïnvloeden, en dat verslechterende bodem-, waterkwaliteit en biodiversiteit ook de oogsten kunnen verminderen. Geconfronteerd met deze druk moeten landbouwbedrijven mogelijk veerkracht opbouwen om hun levensonderhoud te beschermen.
- Land- en watergebruik:
Gezien de beperkte hulpbronnen van onze planeet kunnen boerderijen niet eindeloos uitbreiden, dus hebben ze technieken nodig om efficiënter meer voedsel te verbouwen. In 2020 was het wereldwijde landbouwgrondoppervlak 4,74 miljard hectare, 3% minder dan in 2000. In dezelfde periode steeg de productie van primaire gewassen met 52% tot 9,3 miljard ton. Ondertussen is landbouw goed voor ongeveer 70% van de wereldwijde zoetwateronttrekkingen.
- Bodemkwaliteit:
Frequent ploegen en andere praktijken hebben bijgedragen aan erosie, waardoor de bodem sneller wordt uitgeput dan deze via natuurlijke bemesting door dieren en rottend plantenmateriaal kan worden aangevuld. Bodemerosie kan leiden tot een verlies van wel 50% in oogstopbrengsten, en 16% van de conventioneel beheerde bodems zal minder dan 100 jaar standhouden als ze doorgaan met het huidige erosietempo.
- Koolstofemissies:
De totale landbouwgerelateerde emissies in 2020 bedroegen 10,5 miljard ton CO2-equivalent aan broeikasgassen die in de atmosfeer werden uitgestoten. Activiteiten binnen de boerderijpoorten (die betrekking hebben op de productie van gewassen en vee) waren goed voor 70% van deze emissies – een stijging van 13% tussen 2000 en 2020 – gevolgd door ontbossing (28%) en branden in vochtige tropische bossen en organische bodems (2%).
Bronnen
United Nations. "Global Issues: Population"
2 World Bank Data. "Employment in Agriculture”. 2024
3 Chatham House. “Food system impacts on biodiversity loss: Three levers for food system transformation in support of nature”. 2021
4 European Environment Agency. "How Pesticides Impact Human Health and Ecosystems in Europe”. 2023
5 Tchonkouang R.; Onyeaka H.; Nkoutchou H.; "Assessing the vulnerability of food supply chains to climate change-induced disruptions". Science of The Total Environment. 2024
6 FAO. "Almost Half the World’s Population Lives in Households Linked to Agrifood Systems". 2023
7 FAO. 2022. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook 2022. Rome.
8 UNESCO. "UN World Water Development Report: Water for Prosperity and Peace Statistics". 2024
9 Evans D.; Quinton J.; Davies J.; “Soil lifespans and how they can be extended by land use and management change". Environmental Research Letters. 2020
10 FAO. 2022. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook 2022. Rome.
11 Kantar. Sustainable Initiatives at Shelf. 2023