Hoe wordt de smaak van koffie bepaald? Kies de beste koffie voor uw organisatie.

dinsdag, 11 December, 2018

Er is ontzettend veel keuze en 'goede koffie' is voor iedereen anders. Dat maakt het kiezen van de juiste koffie voor uw organisatie een tijdrovende klus. In deze blog schrijven we hoe belangrijk het is om de organisatie hierbij te betrekken, maar uit welke koffievarianten laat u uw collega's überhaupt kiezen?

U bent op zoek naar de lekkerste koffie? Koffie is er in alle soorten. Maar first things first, hoe wordt eigenlijk de smaak van bonen bepaald?

Soorten koffiebonen en de wijze waarop ze groeien

De omgeving, de hoogte en het klimaat waarin de koffieboon geteeld is zijn van invloed op de smaak. De twee populairste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta.

Arabica bonen zijn aromatisch van smaak en zorgen voor milde koffie. Deze bonen groeien het best in bergachtige klimaten. Omdat ze minder eenvoudig te telen zijn, zijn Arabica bonen over het algemeen prijziger dan Robusta bonene. Robusta bonen zijn populair vanwege de sterke smaak en groeien in gevarieerde klimaten.

Het plukken, wassen en drogen van koffiebonen

De koffieboon komt voort uit de bessen van een koffieplant. De bessen zijn na circa 8 tot 11 maanden rijp genoeg om te plukken. In veel landen gebeurt dit nog altijd met de hand. In de bes bevinden zich twee ''pitten''...koffiebonen! Deze bonen worden na de oogst gedroogd en vervolgens gebrand.

Het branden van koffiebonen

Het branden van koffie gebeurt in verschillende gradaties. Dit zegt iets over onder meer de temperatuur waarop de bonen gebrand zijn. De meest algemene gradatis zijn licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand. Een lichte branding geeft een milde smaak en wordt veel gebruikt bij de bonen van de hoogste kwaliteit. Door de lichte zuurgraad geeft de medium branding iets meer body dan een lichte branding. Een donere branding heeft een goed aroma. Deze branding is sterker en de rokerig-zoete smaak kan wat bitter zijn.

Het zetten van koffie

Wist je dat je twee totaal verschillende smaken krijgt als je met dezelfde koffieboon een espresso of filterkoffie bereidt? De zetmethode is bepalend voor de smaak. Elke koffie bestaat voor een groot gedeelte uit water, de kwaliteit van het water is medebepalend voor je koffie. Bij bonenkoffie wordt de koffie onttrokken aan de bonen, doordat het water langs de versgemalen bonen gaat. Dit proces wordt ook wel extractie genoemd. Dat is anders bij instant koffie. Instant kofie is gedroogde koffie in poedervorm. Het maakt het zetten van koffie heel gemakkelijk, er hoeft enkel heet water overheen gegoten te worden. Het wordt ook wel oploskoffie of vriesdroogkoffie genoemd. Dit omdat het wordt gemaakt van geconcentreerd gezette koffie. Deze koffie wordt (door het water te laten verdwijnen) gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard.

Kies je voor verse melk? Of juist niet?

Nederlanders zijn echte koffieliefhebbers. We hebben het liefst koffie van dezelfde kwaliteit als thuis. Of zelfs beter. Met één druk op de knop een kop koffie van barista niveau. En daarbij mag de perfecte schuimlaag dan ook niet ontrbeken. Van verse melk of melkpoeder. Wat is het verschil?

Melkpoeder is de droge stof die overblijft wanneer het vocht wordt onttrokken. Na het toevoegen van water aan het melkpoeder, ontstaat opnieuw melk. De houdbaarheid van melk verschilt of u gebruik maakt van verse melk of melkpoeder. Verse melk kan minder lang bewaard worden. Hou er rekening mee dat de soort melk die u gebruikt van invloed kan zijn op de schuimlaag. Machines die gebruik maken van verse melk vergen meer onderhoud dan machines met melkpoeder. Wel beschikken alle machines tegenwoordig over automatische schoonmaak- en ontkalkingsprogramma's.

Het cafeïnegehalte van koffie

De hoeveelheid cafeïne verschilt per soort en koffie. Zo leveren Robusta bonen ongeveer twee keer zoveel cafeïne als Arabica bonen. Maar dat is niet het enige wat van invloed is op het cafeïnegehalte. Ook de manier van branden en zetwijze spelen een rol.

Omdat espresso sterker van smaak is dan een gewone koffie denken veel mensen dat een kop espresso meer cafeïne bevat. Dat klopt maar voor een deel: per eenzelfde hoeveelheid bevat espresso wel meer cafeïne (ca 200 mg tegenover 40 mg), maar een kop koffie bevat ongeveer twee keer zoveel cafeïne als een kop espresso! Het cafeïnegehalte per kop is namelijk afhankelijk van de zetmethode, de extractietijd, het grammage en de cafeïne per boon.